Vier verkeerde uitgangspunten voor onderzoek naar ongewenst gedrag
Het onderwerp ongewenste omgangsvormen heeft zich in een aantal jaren van een #metoo-tweet ontwikkeld tot een perfect storm waarbij de geest in de afgelopen maanden definitief uit de fles lijkt. De onthullingen en schandalen buitelen over de voorpagina’s. Zomaar een greep: The Voice, Ajax, Volt en Jan Fabre bij onze zuiderburen. Als onderzoeker die de afgelopen 15…
Lees meerLaten we het klein houden
Bij een signaal van ongewenst gedrag is de eerst reactie vaak: laten we het klein houden. Deze natuurlijke reflex werkt vaak averechts. De beste actie is om te kiezen voor een duidelijke en zorgvuldige aanpak in een veilige onderzoeksomgeving. Alleen dan houd je het zo klein als mogelijk is.
Lees meerAntikennis maakt je wijzer
Ruim twintig jaar geleden begon ik bij de toenmalige binnenlandse veiligheidsdienst, nu AIVD. Ik was ‘integriteitsonderzoeker’ wat betekent dat ik me bezighield met het verzamelen van informatie en gegevens, voornamelijk door met menselijke bronnen te spreken. Ik liep dus binnen bij hoogwaardigheidsbekleders, politiebureaus, buurthuizen, bordelen, gevangenissen en bij de meest exotische verenigingen. Ik maakte duizenden…
Lees meer